Radio4 Morgenmenneske Tony Evald Clausen
MenneskeKenderens podcast

Lyt til podcast om dig, os og menneskelig adfærd

Tony Evald Clausen er vært på forskellige podcast, blandt andet pop-up programmet Morgenmenneske på R4DIO og serier om Tanja Fievé Eskesens menneskekloge bøger.

Tony & Tanja

Podcast om Tanja Fievé Eskesens bøger

Kællingens Bog

 

LYST

 

Kroppens Bog

 

Min mors datter

Episode 1

 

Episode 2

 

Overgangsalderen - Bag den røde dør: At blive sin kraft

 

Krigerens bog

Episode 1: Skyggekrigeren

 

Episode 2: Kærligheden og den sunde Kriger

 

Kraften i Mørket: Om seksuelle overgreb og menneskelige rovdyr

Episode 1: Til Dig

 

Episode 2: Alle kan se det!

 

Episode 3: Jeg tror på mig

 

Episode 4: Af aske er du kommet

MenneskeKenderen på R4DIO

Morgenprogrammet om dig, os og menneskelig adfærd

Morgenmenneske på R4DIO er et "pop-up" program, der i ferier og helligedage fra morgenstunden giver dig psykologiske og sociopsykologiske vinkler på aktuelle emner med gæster, der har holdning, indsigt og mod til at give begge dele videre.
Programmet produceres af Only Human Media for R4DIO, med MenneskeKenderen Tony Evald Clausen som fast vært.

Programmer:

5. august
Det var en anden tid: Vi har en tendens til at sige, at det var en anden tid. Chefer udsatte ansatte for uønskede berøringer og tilnærmelser, kostskoleelever begik overgreb på hinanden og grønlandske piger og kvinder fik opsat spiral uden samtykke. Var det reelt en anden tid, eller er det bare en god undskyldning? Og kan vi dømme fortiden på nutidens præmisser?
Jesper Ryberg, professor i etik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om vores forhold til tiden og historien.

4. august
Mit, dit og vores ansvar: Vi burde aldrig have ladet det komme så vidt. Behandlingen af grønlandske børn og unge kvinder, psykisk og fysisk vold på privatskoler, miljøsvineriet og MeToo. Under ét hedder det destruktiv adfærd. Og det vi skulle have gjort tidligere var at tage ansvar. Hvad er det med ansvar, der gør det så svært at tage?
Sasja Emilie Stopa, postdoc ved Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om mit, dit og vores ansvar.

3. august
Svar for s ..! Tale er sølv, tavshed er guld. Mette Frederiksen er pressens minister, men hun stiller umiddelbart hellere spørgsmål i sin egen podcast, end hun svarer på kritiske spørgsmål fra journalister. Hvad er egentlig bedst i en mediestrategisk forstand - guld eller sølv? Og har man egentlig krav på et svar, bare fordi man stiller et spørgsmål?
Mads Kæmsgaard Eberholst, journalist, medieforsker, debattør og PhD-fellow på Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om at svare på spørgsmål.

2. august
Skik følge eller land fly, lyder et gammelt ordsprog. Tilpas dig de eksisterende skikke og traditioner eller find et andet sted at være. Nogle kunne klare Herlufsholms skikke og traditioner, andre kunne ikke. Nogle russiske borgere havde det så svært med deres regerings politik, at de forlod deres fædreland, mens andre blev tilbage. Morgenmenneske undersøger menneskers forhold til skikke og traditioner. Hvorfor følger vi dem? Og hvad kan vi bruge dem til i 2022?
Anders Fogh Jensen, filosof, foredragsholder og forfatter, svarer på spørgsmål om skikke og traditioner.

1. august
Hierarkier og hakkeordener: Vi mennesker danner øjensynligt altid et hierarki, så snart der er mere end to af os til stede. Det ser vi både i vennegrupperne, på arbejdspladserne, i folketingspartierne og på kostskolerne. Hvorfor danner vi mennesker hierarkier? Hvad gør de godt for? Og hvorfor finder dem nederst i hierarkiet sig overhovedet i at være nederst?
Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om hierarkier og hakkeordener.

29. juli
De smukke unge mennesker: Du skal nyde din ungdom, siger de voksne til de nyligt udklækkede studenter. Du behøver ingen stor klar plan allerede. Men noget tyder på, at de unge har lagt karriereplaner allerede. De er optaget af at få gode karakterer, at spilde mindst mulig tid og at lykkedes. Hvorfor forholder det sig sådan i dagens Danmark? Er målrettethed godt eller dårligt for unge mennesker? Og hvorfor vil de ældre generationer altid gerne pådutte unge mennesker deres egne værdier?
Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder, svarer på spørgsmål om ungdommens dom.

28. juli
Jeg hader, når du siger ... Populære ord og vendinger bliver brugt som et instrument, som et skjold og ofte bare fordi, at det er på mode at sige det. Morgenmenneske tager på en agil rejse ind i de ord, vi elsker at hade i 2022. Hvad gør et ord irriterende? Hvorfor er der så mange følelser omkring bestemte ord og vendinger? Og hvordan kommer et ord på mode?
Mette Højen, erhvervsretoriker og foredragsholder, spiller os gode og svarer på spørgsmål om ord og vendinger, vi elsker at hade.

27. juli
Frit eller forbudt: Først var abort forbudt flere steder i USA, så blev aborten fri og nu har USA’s højesteret så omstødt afgørelsen af "Roe vs. Wade" fra 1973, og dermed fjernet retten til abort igen. Hvordan reagerer vi mennesker, når noget der er lovligt pludselig bliver forbudt? Og er det forbudte mere fristende, alene fordi det er forbudt?
Søren Hein Rasmussen, historiker, forfatter og foredragsholder, svarer på spørgsmål om det forbudte, det frie og det fristende.

26. juli
Hvis tale er sølv ... Vi bruger stort set alle sammen de sociale medier. Og mange af os er til stede på mindst ét af dem hver eneste dag. Men hvordan forholder vi os til at vores ytringsfrihed begrænses på de sociale medier? Og er det egentlig de store private virksomheder bag medierne eller andre brugere der udgør den største trussel for vores ytringsfrihed?
Christian Mogensen, specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik, svarer på spørgsmål om ytringsfrihed på sociale medier.

25. juli
Glemmer du, så husker jeg ... eller gør jeg?! Hvordan var det nu, at jeg levede under Corona-nedlukningen? Hvor lagde jeg mine nøgler? Og hvem var det nu, der foreslog at slå alle mink ned? Noget der foregik i går kan være utroligt svært at huske, mens andet står lysende klart, selvom det skete for årtier siden. Hvordan virker hukommelsen? Og kan vi stole på den?
Dorthe Berntsen, professor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet og centerleder for CON AMORE - Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning, svarer på spørgsmål om hukommelsen.

22. juli
Diktator eller stærk politiker: Trump, Erdogan, Orban, Duterte, Putin og Bolsonaro. I nyere tid har vi set masser af eksempler på ”stærke” regeringschefer rundt om i verden. Hvad kendetegner en ”stærk” leder? Hvor går grænsen mellem en ”stærk” leder og en diktator? Og hvad er årsagen til, at mennesker stemmer på “stærke” politikere?
Lasse Laustsen, lektor ved Aarhus Universitet og forsker i politisk psykologi og vælgeradfærd, svarer på spørgsmål om diktatorer og dominerende ledere.

21. juli
Også du, Brutus?! ”Det er ren faneflugt og forræderi”, sagde Søren Espersen, da fire folketingsmedlemmer tidligere i år meldte sig ud af Dansk Folkeparti. Siden forlod han selv partiet. 2022 har også budt på to sigtelser efter en af landets hårdeste paragraffer - den der populært kaldes ”landsforræder-paragraffen”. Derfor går Morgenmenneske på opdagelse i forræderiet. Hvorfor er vi mennesker så fascinerede af forrædere? Hvad kan vi lære af forræderne? Og findes der et godt forræderi?
Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder, svarer på spørgsmål om svigt og forræderi.

20. juli
At blive slået: Chris Rock passede sit arbejde på en scene foran hele skuespillerbranchen og millioner af seere verden over. En kollega gik op til ham, stille og roligt. Og som et lyn fra en klar himmel fik han en syngende lussing. Hvad sker der i hjernen, når vi bliver slået? Og hvorfor slår nogle igen, mens andre ”fryser” eller vender den anden kind til?
Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS, svarer på spørgsmål om at blive slået af et andet menneske.

19. juli
Udvalgt eller skæbnen: Dronning Elizabeth har haft det samme arbejde i 70 år. Et arbejde hun aldrig selv at valgt. Hvad er forskellen på at være udvalgt og at være valgt af omstændighederne? Og hvordan skal et menneske forholde sig til at være udvalgt ufrivilligt?
Anders Fogh Jensen, filosof, foredragsholder og forfatter, svarer på spørgsmål om skæbnen, blodets bånd og tilfældigheder.

18. juli
Jeg er lige på arbejde ... Siden internettets opståen har det været muligt for os at arbejde hjemmefra. Covid-19 nødvendiggjorde det, og nu har mange af os pludselig vænnet os til det. Men er det egentligt godt? Hvad har Corona forandret i forholdet til vores arbejdsliv og privatliv? Og hvor gode er vi mennesker til at skelne mellem de to ting?
Anders Raastrup Kristensen, Ph.D. i work-life balance og ekstern lektor ved CBS, svarer på spørgsmål om grænserne mellem arbejdsliv og privatliv.

15. juli
Friheden flyver ... indtil staten kommer: Når der er krig og krisetid ser vi mod staten for beskyttelse – nogle gange på bekostning af vores personlige frihed. Staten skal beskytte os, men aldrig for meget eller for lidt. Omvendt er friheden god at have, men besværlig at håndtere. Er staten en sikring for frihed eller en frihedsbegrænser? Og har vi vænnet os til at give køb på friheden for sikkerhedens skyld?
Mikkel Thorup, professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om forholdet mellem staten og friheden.

14. juli
Propaganda, marketing eller vinkling: Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy taler direkte til hele verden og hans budskab er, at vi skal hjælpe ham og hans land. Men er det egentlig propaganda, marketing eller vinkling? Hvad afgør hvad der er hvad? Og hvordan kan vi mennesker lære at skelne imellem dem?
Mads Kæmsgaard Eberholst, journalist, medieforsker, debattør og PhD-fellow på Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om propaganda, marketing og vinkling.

13. juli
Talegaver: Zelenskyj, Frederiksen, Biden og Putin holder dem hele tiden. Der findes berømte versioner og versioner ingen husker mere. Og til familiefesterne kan det være noget vi enten glæder os til eller frygter. Morgenmenneske ser nærmere på taler. Hvad kendetegner en god tale? Og hvilke greb bruger de dygtigste politiske retorikere?
Mette Højen, erhvervsretoriker og foredragsholder, svarer på spørgsmål om kunsten at holde den gode tale.

12. juli
Selvdestruktion eller selvkonstruktion: Engang var det noget, vi alle tænkte på, og som lå som en mental dyne hen over alle på kloden. En evig trussel: Atomkrig. Vi havde kollektivt fortrængt det, lige indtil Rusland bestemte sig for at invadere Ukraine, og Putin advarede verden om, at det ville få “konsekvenser”, hvis nogen blandede sig. Går konstruktion og destruktion hånd i hånd, når det kommer til os mennesker? Og hvordan undgår vi at slå os ihjel som race med atomkrig eller klimamæssige katastrofer?
Jonas Holst, Ph.D. i filosofi og idehistorie og underviser på San Jorge Universitet i Zaragoza, svarer på spørgsmål om vi menneskers selvdestruktion og selvkonstruktion.

12. juli
Selvdestruktion eller selvkonstruktion. Engang var det noget, vi alle tænkte på, og som lå som en mental dyne hen over alle på kloden. En evig trussel: Atomkrig. Vi havde kollektivt fortrængt det, lige indtil Rusland bestemte sig for at invadere Ukraine, og Putin advarede verden om, at det ville få “konsekvenser”, hvis nogen blandede sig. Går konstruktion og destruktion hånd i hånd, når det kommer til os mennesker? Og hvordan undgår vi at slå os ihjel som race med atomkrig eller klimamæssige katastrofer?
Jonas Holst, Ph.D. i filosofi og idehistorie og underviser på San Jorge Universitet i Zaragoza, svarer på spørgsmål om vi menneskers selvdestruktion og selvkonstruktion.

11. juli
Løgnen er derude. Da canadiske Neil Young trak hele sit musikalske bagkatalog fra streamingtjenesten Spotify var det en reaktion på Spotifys betalte partnerskab med verdens mest lyttede podcaster Joe Rogan. Ifølge Neil Young og flere andre gav Joe Rogan nemlig taletid til - og ytrede selv - misinformation om Covid-19. Hvor ligger ansvaret, når det kommer til misinformation på internettet? Hos udbyderne, dem der ytrer misinformationerne eller forbrugerne? Og hvordan kan vi almindelige mennesker navigere i løgne og sandheder på nettet?
Christian Mogensen, specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik, svarer på spørgsmål om vores forhold til internettets sandheder og løgne.

8. juli
Livet er kort - kunsten er for evigt. I årets første måned blev det debatteret, om Jens Haaning med sit kunstværk ”Take the money and run” havde stjålet mere end blot overskrifterne i mange af landets medier. Og i maj måned kom kunsten så igen til diskussion, da Ibi-Pippi Orup Hedegaard smurte lim på Asger Jorns ”Den Foruroligende Ælling”. Hærværk, sagde nogen. En videreudvikling af Jorns værk, sagde manden med kontaktlimen i hånden. Med det afsæt går Morgenmenneske på opdagelse i, hvad kunst egentlig er. Og hvem der i det hele taget bestemmer hvad der er kunst, håndværk eller hærværk.
Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder, svarer på spørgsmål om kunst og mennesker.

7. juli
Det var bare for sjov! Det var ikke ondskabsfuldt, det var ikke sadistisk - det var snarere rigtig grove jokes, har Kristian von Hornsleth fortalt om sin egen skoletid på Herlufsholm. Hvor går grænsen mellem hvad der er groft og hvad der er sjovt? Hvem bestemmer det? Og kan satire egentlig godt være satire, selv hvis ingen griner?
Søren Hein Rasmussen, historiker, forfatter og foredragsholder, svarer på spørgsmål om det grove og det sjove.

6. juli
At slå. Helt roligt gik Will Smith tidligere i år, foran millioner af tv-seere og en hel sal fyldt med kolleger, op til Chris Rock, der var på arbejde som sjov mand, og gav ham en syngende lussing. Hvorfor slår vi mennesker hinanden? Og hvad sker der i hjernen, når vi slår?
Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS, svarer på spørgsmål om at slå på andre mennesker.

5. juli
Kan du holde på en hemmelighed? Det er ingen hemmelighed, at den tidligere minister Claus Hjort Frederiksen og den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste begge er blevet beskyldt for at røbe statshemmeligheder. Men resten af sagen er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Hvorfor har vi mennesker egentlig brug for hemmeligheder? Hvad ville der ske, hvis ingen havde hemmeligheder? Og hvad har det hele med Søren Kierkegaard at gøre?
Sasja Emilie Stopa, postdoc ved Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om vi menneskers forhold til hemmeligheder.

4. juli
Boykot og beslaglæggelse af ejendomme, både og biler. EU, USA og Vesten generelt har forsøgt at straffe den russiske regering med sanktioner. Men virker sådan en form for straf overhovedet? Hvorfor straffer vi? Og hvordan reagerer vi mennesker på at blive straffet?
Jesper Ryberg, professor i etik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet, svarer på spørgsmål om at straffe og at blive straffet.

1. juli
"Ikke i min baghave!" Vi hjælper gerne mennesker i nød, men helst hvis vi kan gøre det i et andet land end vores eget. Naturligvis skal vi have vedvarende energiøer, bare ikke lige ved vores ø selvfølgelig. Tag med Morgenmenneske til Rwanda, Bornholm og til din egen baghave. For hvorfor har mennesket egentlig en tendens til at være for opsætning af vindmøller i alle andres baghaver end vores egne?
Anders Fogh Jensen, filosof, foredragsholder og forfatter, svarer på spørgsmål om hykleri og ”ikke i min baghave”-mentalitet.

30. juni
"Til kærligheden os skiller". Beskrivelser af overgreb og voldsomme beskyldninger fra begge parter – alt sammen endda for rullende kameraer. Der var stor interesse fra både medier og privatpersoner verden over for retssagen mellem de to tidligere ægtefæller Amber Heard og Johnny Depp. Hvad der startede som kærlighed var tydeligvis blevet til kaos. Hvordan kan kærlighed forvandle sig til had? Hvad driver en konflikt så langt ud? Og hvilken rolle spiller omgivelserne?
Charlotte Risbjerg, mediator med speciale i konfliktledelse og relationsudvikling, svarer på spørgsmål om hvad der sker, når kærlighed bliver til kaos og had.

29. juni
"Fjender eller ej". Rusland skulle købe vores varer, og vi skulle købe russisk olie og gas - nu skal vi ingen af delene. Venner er blevet til fjender. Hvordan skabes fjendebilleder? Hvorfor har vi mennesker overhovedet brug for fjender? Og hvordan slutter man fred med fjenden?
Mikkel Thorup, professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål og giver os grundelementerne i et godt fjendskab.

28. juni
"Min moders stemme". Nogle ukrainere kan ikke tale ukrainsk, men kun deres ”fjendes” sprog – nemlig russisk. Nogle grønlandske børn har glemt deres modersmål, eller er blevet forbudt at tale det. Hvad betyder sprog egentlig for os mennesker – som individer og som fællesskaber?
Mette Højen, erhvervsretoriker og foredragsholder, svarer på spørgsmål om hvordan sprog, kultur og identitet hænger sammen.

27. juni
"Når krisen kradser i sindet". Priserne stiger, der er krig i Europa og klimaet forandrer sig. Og det endda efter en tid med restriktioner og pandemi. Hvordan opfører vi mennesker os, når der er uvished, usikkerhed og utryghed?
Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet, svarer på spørgsmål om menneskets mentale evne til at håndtere kriser.

31. december
”Hykleri og dobbeltmoral”. Vi er for menneskerettigheder, demokrati og ordentlige arbejdsforhold, men når snakken falder på handelsaftaler med Kina og fodbold-VM i Qatar bliver det straks mere… kompliceret. Pakistan støtter yderliggående antidemokratiske bevægelser og har dødsstraf, men de er gode nok, når de hjælper os med at evakuere fra Afghanistan. Hvornår er noget hyklerisk og dobbeltmoralsk? Er det overhovedet godt for noget? Hvad kan vi gøre, når vi selv er hykleriske og dobbeltmoralske? Og hvad gør vi, når andre er det?
Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole. Finn Janning, filosof, debattør og forfatter.

30. december
”Bar hud”. I 2021 ville en dansk skole forbyde unge piger at vise deres bare maver. Og ved VM i volleyball ville værtsnationen Qatar forbyde de kvindelige spillere at spille i bikini. Der har været meget debat om bar hud i 2021, både i skolen, fitnesscenteret og til diverse sportsbegivenheder. Men er vi egentlig blevet mere bonerte? Hvordan har synet på nøgenhed ændret sig historisk? Og hvad og hvem bestemmer, hvad der er seksuelt og hvad der er naturligt?
Medvirkende: Daisy Løvendahl, parterapeut, klinisk sexolog og vært på Radio4-programmet ”Vi har lyst”. Søren Hein Rasmussen, historiker, forfatter og foredragsholder.

29. december
”Ære og omdømme”. I løbet af 2021 blev både personer, regeringer og virksomheder udfordret på deres omdømme, og adskillige blev i årets løb beskyldt – berettiget eller uberettiget – for noget, de fandt æreskrænkende, injurierende eller til skade for deres omdømme. Hvad er ære og hvad kan vi bruge det til? Og hvad gør vi, hvis vores ære eller omdømme bliver udfordret?
Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, postdoc ved Aarhus Universitet. Finn Janning, filosof, debattør og forfatter.

28. december
”Veteraner”. 2021 blev året, hvor Danmark trak sig ud af 20 års tilstedeværelse i Afghanistan. Hvordan er det at være veteran, og hvad kan vi andre civile lære af de der kommer hjem fra krig? Hvad sker i hovedet på mennesker, der frivilligt udsendes til krig? Hvordan reagerer man på at være i krig? Og hvordan er det at komme hjem til fredelige Danmark fra krig, død og ødelæggelse?
Medvirkende: Anne Lillelund, psykolog og krisepsykolog med stor erfaring som udsendt psykolog for Forsvaret. Jimmy Solgaard, journalist, radiovært og tidligere udsendt som finskytte i Afghanistan.

27. december
"Løgn og sandhed". 2021 udfordrede os på, hvad der var løgn og hvad der var sandt – for hvis version af begivenhederne skulle vi tro på? Derfor går vi på opdagelse i, om sandheden egentlig kan findes. Og hvordan ser vi forskel på, hvad der er løgn og hvad der er sandt?
Medvirkende: Anders Fogh Jensen, filosof, forfatter og foredragsholder.

24. december
"Dialog". 2021 var præget af masser af dialog – og ofte også det modsatte: For og imod vacciner, for og imod restriktioner og for og imod MeToo. Hvordan får man egentlig en god dialog med mennesker, man er meget uenige med? Og kan en dialog stadig godt være en dialog, selvom bølgerne går højt? Vi undersøger og kårer også årets bedste og værste dialog.
Medvirkende: Mette Højen, erhvervsretoriker og foredragsholder. Christian Mogensen, foredragsholder og specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik.

6. august
”Ferie og pauser”. Sommeren synger på sidste vers, og sommer er for de fleste lig med ferie med familie, venner eller bekendte. En pause fra hverdagens hamsterhjul og stress. En tid til afslapning, refleksion og samvær med vores kære. På papiret idyllisk og omgærdet at masser af forventninger, der alle ofte er gode og høje. Men det er langtfra altid, at ferien kan leve op til forventningerne. Hvorfor holder vi mennesker egentlig ferie? Hvad skal vi med den? Hvorfor kan der være flere konflikter og husspektakler i ferien? Og hvorfor evaluerer vi først, hvad vi egentlig vil bruge vores hverdage på, når vi er på afstand af dem?
Medvirkende: Charlotte Risbjerg, mediator med speciale i konfliktledelse og relationsudvikling hos RisbjergRelation. Thomas Thaulov Raab, forfatter og foredragsholder med speciale i formidling af moderne hjerneforskning.

 

5. august 2021
”Kunstig intelligens”. Computerens regnekraft bliver stærkere og stærkere, algoritmerne bedre og bedre og de første førerløse biler kører allerede på veje uden for Danmarks grænser. På planeten Mars står der øjeblikket to køretøjer og en drone, der i udstrakt grad kan “tænke” og tage beslutninger selv. Og på internettet ser vi eksempler på såkaldte Deepfakes, manipulation af lyd og video ved hjælp af kunstig intelligens, der kan skabe scenarier, som aldrig har fundet sted. Morgenmenneske dykker ned i kunstig intelligens og spørger blandt andet: Er intelligens på højde med menneskets overhovedet mulig at skabe kunstigt? Er kunstig intelligens farligt eller legetøj? Og hvordan skal vi mennesker forholde os moralsk og etisk til maskiner, der kan tænke selv?
Medvirkende: Thomas Terney, forfatter, foredragsholder og rådgiver. Thomas Ploug, professor i dataetik ved Aalborg Universitet.

 

4. august 2021
”(Ind)læring”. Skoler, undervisningsinstitutioner og læreanstalter over hele verden har i lange periode været lukket ned for direkte fysisk undervisning. I stedet for blev undervisningen flyttet over på nettet for såvel børn som for voksne. Vi havde intet reelt valg, for alternativet var enten ingen undervisning eller at forældrene skulle gøre det. Hvad er (ind)læring? Hvordan lærer vi bedst? Og er internetbaseret undervisning et godt alternativ til at møde fysisk op i et klasselokale?
Medvirkende: Andreas Lieberoth, lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse og forsker i mediepsykologi ved Aarhus Universitet. Ane Qvortrup, professor og leder af Center for Gymnasieforskning ved Syddansk Universitet.

 

3. august 2021
”Sundhed under corona – mentalt og fysisk”. Hvad har coronakrisen gjort ved os – mentalt og fysisk? Er corona-kilo eller -deller bare en undskyldning for at have taget på? Og hvad har vi lært af nedlukningen, når det kommer til danskernes ve og vel?
Medvirkende: Karen Marie Fiigaard, selvstændig psykolog. Bjarne Ibsen, professor og leder ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Syddansk Universitet.

 

2. august 2021
”Et liv i det ydre rum”. Menneskeheden synes at være meget optaget af universet - og om der er liv i det ydre rum. Både stenrige privatpersoner og nationer bruger såvel millioner som milliarder på at sende raketter ud i atmosfæren og udforske planeter. Og nogle menneske bruger et helt liv på at jagte beviser for, at der findes ikke-jordisk liv, og andre er overbeviste om, at disse væsner allerede både besøger, styrer og kontrollerer os. Hvorfor drages vi mennesker af det uendelige univers? Findes der intelligent liv derude? Kan vi reelt bruge den viden til noget, hvis der findes intelligent liv derude? Og hvad er intelligent liv i det hele taget?
Medvirkende: Mikael Rothstein, lektor i religionshistorie ved Syddansk Universitet. Henrik Jøker Bjerre, filosof og lektor i anvendt filosofi ved Aalborg Universitet.

 

31. juli 2021
Klip fra uge 30. Et genlyt med nogle af de indsigter, inspirationer og input som den forgangne uge har budt på i Morgenmenneske. Hør uddrag fra programmerne om følgende emner: "Populisme”, "Parforhold”, ”Hvor er du fra?” og ”Motivation og demotivation”. Medvirkende: Mikkel Thorup. Christian Mogensen. Christiane Meulengracht. Hanne Nørr Fentz. Tobias Hjertmann Laursen. Søren Hein Rasmussen. Arne Nielsson.

 

30. juli 2021
”Motivation og demotivation”. Den kom som et lyn fra en klar himmel – nedlukningen. Pludselig skulle hverdagen omstruktureres, og vi skulle lave nye rutiner og finde nye måder at arbejde på. En triviel hverdag der blev krydret med Zoom møder, lukkede fitnesscentre og hjemmearbejde. Mange af os mistede motivationen, mens andre fik mere motivation. Hvad er nøglen til at blive motiveret? Hvordan undgår du at blive demotiveret? Og kan man overhovedet finde motivation i gentagelse på gentagelse?
Medvirkende: Arne Nielsson, certificeret coach, foredragsholder og tidligere verdensmester i roning.

 

29. juli 2021
”Kropssprog”. Som om det ikke var svært nok at læse andre mennesker i forvejen, så gav Covid-19 restriktionerne os mundbindet, der har gjort det mere end almindeligt vanskeligt at aflæse menneskets stemning. Man kan på ingen måde se, om personen smiler eller skærer ansigt med størstedelen af ansigtet skjult.. Og selvom mundbind og virtuelle møder muligvis er på vej ud igen, så kan vi måske blive endnu bedre til at forstå de signaler, vi sender til hinanden – verbalt og nonverbalt. Hvad er kommunikation? Kan man adskille det sagte fra det usagte? Og hvad gør vi, hvis mundbindet kommer tilbage?
Medvirkende: Kristian Tylén, lektor og forsker i sprog- og kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet. Birgitte Dam Jensen, forfatter, uddannet skuespiller og underviser i non-verbal kommunikation og samtaleteknikker.

 

28. juli 2021
”Populisme”. Stort var chokket i 2016, da Donald Trump blev præsident i USA efter en kampagne, der ville “make America great again”, bygge en mur mellem USA og Mexico, sætte Hillary Clinton i fængsel og ”dræne sumpen” af folkevalgte politikere i Washington. Man kunne forundres på samme vis over, at Bolsonaro blev valgt i Brasilien, og at Boris Johnson blev det i Storbritannien, fordi de begge i deres kampagner havde politiske budskaber med samme Trumpske anstrøg af enkelthed og simple løsninger på komplekse problemer. Men var det populisme? Hvad er populisme egentlig? Virker det? Og er det farligt eller bare latterligt?
Medvirkende: Mikkel Thorup, professor i idehistorie ved Aarhus Universitet. Christian Mogensen, foredragsholder og specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik.

 

27. juli 2021
”Hvor er du fra?”. På det sidste er det som om, at det at være jyde er blevet moderne – i hvert fald for nogle politikere. Flere bruger deres jyske herkomst som en markør for personlighed, troværdighed og arbejdsomhed. Og derfor går vi på opdagelse i, hvad ens geografiske ophav egentlig betyder for personligheden – om noget overhovedet. Hvor meget af vores væremåde er betinget af vores geografiske oprindelse eller bosted? Betyder det noget for vores menneskelige evner og færdigheder? Eller er det noget vås?
Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole. Søren Hein Rasmussen, historiker, forfatter og foredragsholder.

 

26. juli 2021
”Parforhold”. Emnet er altid aktuelt i vores kultur, men især tiderne med nedlukning har sat mange parforhold på en trykprøve - henimod eller væk fra hinanden. Over flere omgange var vi bogstaveligt talt lukket inde med vores partner. Hvad gør et godt parforhold? Skal man elske hinanden for at være i et godt parforhold? Og hvad er kærlighed mellem partnere egentlig?
Medvirkende: Christiane Meulengracht, parterapeut, sexolog og forfatter. Hanne Nørr Fentz, psykolog og postdoc ved Aarhus Universitet.

 

24. juli 2021
Klip fra uge 29. Et genlyt med nogle af de indsigter, inspirationer og input som den forgangne uge har budt på i Morgenmenneske. Hør uddrag fra programmerne om følgende emner: "Omvendt OL", ”Ledighed og arbejdsløshed”, ”Corona-adfærd” og "Flygtninge". Medvirkende: Henrik Tingleff. Tommy Kjær Lassen. Sabina Pultz. Anne Marie Pahuus. Kristoffer Albris. Ole B. Jensen. Giovanni Niese. Nina Thorup Dalgaard.

 

23. juli 2021
”Omvendt OL”
. I dag starter OL i Tokyo, og legenes motto er ”hurtigere, højere, stærkere”. Som modvægt til det, handler Morgenmenneske om ”langsommere, lavere og svagere”. Kan du huske før 11. marts 2020? Kan du huske, hvordan livet, samfundet og verden gik hurtigere og hurtigere? Hastighed var lig med godt, og det næste var det bedste. Men så kom corona, nedlukning, hjemmearbejde, hjemmeskoling, ingen fester, ingen rejser, ingen restaurantbesøg. De vante stimuli forsvandt, og hastigheden gik ud af verden – den stod næsten stille. Hvorfor skulle det gå så hurtigt, være så højt og blive så stærkt? Har langsommelighed en fordel? Og hvilken gave eller forbandelse havde lukningen til os som mennesker, samfund og verden?
Medvirkende: Henrik Tingleff, psykolog, foredragsholder og vært på Radio4-programmet ”Det langsomme menneske”. Tommy Kjær Lassen, erhvervsfilosof, ledelseskonsulent og foredragsholder.

 

22. juli 2021
”Corona-adfærd”. I dag er vi alle klogere på, hvad en pandemi gør ved en nation, et samfund, en gruppe og os som individer. Vi har mærket det på krop, sind og sjæl. Hvad kan vi lære af corona pandemien? Hvilken adfærd har den bevirket? Og hvordan forbereder vi os til den næste, hvis der kommer en mere?
Medvirkende: Kristoffer Albris, adjunkt ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet. Ole B. Jensen, sociolog og professor i byteori og urban design ved Aalborg Universitet.

 

21. juli 2021

”Angiveri overfor ængstelighed”. Holder du altid passende afstand og bruger mundbind når du skal? Det seneste år har givet rig mulighed for at opleve, at nogen har brudt corona restriktionerne, retningslinjerne og anbefalingerne. På de sociale medier er der helt klare holdninger – både for og imod - til, om hvorvidt man bør angive eller sladre om mulige brud på corona restriktionerne, sort arbejde, forsikringssvindel, hvor stærkt man kører på villavejen og hvor højt musikken spiller til festen kl 02.00 om natten. Bør vi altid fortælle det til myndighederne, når vi ser medborgere bryde regler og love? Er man en sladrehank eller en god medborger?
Medvirkende: Kathrine Lilleør, sognepræst, debattør og forfatter. Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder.

 

20. juli 2021
”Flygtninge”. Forsommeren var præget af politiske diskussioner om hvorvidt vi skulle hjemtage dem, der sidder i flygtninge- og fangelejre i Syrien og med statsministerens ord har ”vendt Danmark ryggen”. Og meningerne var delte. Især når det kom til de børn med dansk indfødsret, der også var strandet i fangelejrene på grund af deres forældres handlinger. De fleste ved meget lidt om det at være flygtning og især om at være et barn der flygter. Derfor prøver vi i dagens udsendelse blandt andet at undersøge: Hvad sker der i hovedet hos mennesker der flygter? Hvordan reagerer voksne og børn på krig? Og hvordan er det at være flygtet til Danmark fra krig og død?

Medvirkende: Giovanni Niese, flygtede til Danmark som 12-årig, i dag virksomhedskonsulent og foredragsholder. Nina Thorup Dalgaard, seniorforsker ved VIVE og psykolog med speciale i sårbare børn, unge og familier.

 

19. juli 2021
”Ledighed og arbejdsløshed”. Ifølge Danmarks Statistik er arbejdsløsheden faldet i 1. kvartal af 2021 – og den ser heldigvis ud til at blive ved med at falde efter et år med stor usikkerhed og ustabilitet på arbejdsmarkedet. Mange mennesker ser arbejdsløshed og lediggang som noget af det værste der kan overgå dem i arbejdslivet. Men hvorfor frygter vi mennesker arbejdsløshed? Hvordan bør vi forholde os til arbejdsløshed? Og er lediggang vitterligt lig med roden til alt ondt?

Medvirkende: Sabina Pultz, psykolog og forsker i arbejdsløshed og arbejdsmarked på Roskilde Universitet. Anne Marie Pahuus, prodekan, forsker og lektor i filosofi ved Aarhus Universitet.

 

17. juli 2021
”KLIP FRA UGE 28”. Et genlyt med nogle af de indsigter, inspirationer og input som den forgangne uge har budt på i Morgenmenneske. Hør uddrag fra programmerne om følgende emner: "Vrede og frustration", "Egoisme", "Magt, mennesker og situationer" og "Digitale (u)vaner og kedsomhed".

Medvirkende: Christian Mogensen. Theiss Bendixen. Poul Joachim Stender. Tobias Hjertmann Laursen. Lasse Laustsen. Winni Grosbøll. Anders Colding-Jørgensen. Einar Baldursson.

 

16. juli 2021
”Magt, mennesker og situationer”. Corona epidemien har været en slags fremkaldervæske for de politiske ledere i alverdens lande. Nogle ledere har vundet stor respekt og stor fremgang i meningsmålingerne, mens andre har oplevet det modsatte. Med fire måneder til kommunalvalget i Danmark, undersøger Morgenmenneske, hvilke magtmennesker vi vælgere foretrækker til at lede os. Hvordan vælger vi de politikere vi stemmer på? Hvordan har corona epidemien påvirket det danske vælgerkorps? Og hvad er hemmeligheden bag at blive succesrig som politiker?

Medvirkende: Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet og tidligere borgmester på Bornholm for Socialdemokratiet igennem 11 år. Lasse Laustsen, lektor ved Aarhus Universitet og forsker i politisk psykologi og vælgeradfærd.

 

15. juli 2021
”Egoisme”. Jeg er for vindmøller, bare de ikke bliver placeret i nærheden af mit hus. På samme måde har jeg det med udrejsecentre for kriminelle udlændige. Selvfølgelig skal vi skære ned på CO2-udledningen, passe på grundvandet og nedbringe fossile brændstoffer, men jeg beholder altså stadig lige min opvarmede pool, sprøjter med kemisk ukrudtsmiddel i haven og snupper bilen ned til bageren. Og så er der vaccinerne.. Vi skal naturligvis sikre, at alle i hele verden får en vaccine, men os her i vores land skal altså helst have vaccinerne først og også gerne have lidt ekstra på lager, førend de andre får nogle. Tag med på efterforskning i egoismen.

Medvirkende: Poul Joachim Stender, præst, foredragsholder og forfatter. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

 

14. juli 2021
”Digitale (u)vaner og kedsomhed”. Mobiltelefoner, computere, netflix, instagram, tiktok, youtube, twitter, whatsapp, wechat, skype, facetime og messenger har gjort, at det er stort set umuligt at kede sig i dag – blot man har en mobiltelefon og en internetforbindelse. Selv her i sommerferien kan det være vanskeligt at lægge mobilen fra sig. Men er det egentlig godt eller dårligt, at vi kan stimuleres og interagere med verden konstant? Var det overhovedet bedre i de gode gamle dage, hvor vi let kunne komme til at kede os bravt og selv skulle finde på at aktivere os? Bør mennesker kede sig? Eller er kedsomhed spild af tid?

Medvirkende: Anders Colding-Jørgensen, adfærdspsykolog. Einar Baldursson, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

 

13. juli 2021
”Naboskab”. Det seneste år har vi haft rigelig lejlighed til at opleve vores naboer meget mere end sædvanligt. Om det er i parcelhuskvarteret eller i lejligheder vælger vi meget sjældent selv vores naboer – på trods af at vi deler opgang, vej, fællesarealer, vaskerum eller parkering med dem. Nedlukning og hjemmearbejde har velsignet eller forbandet os med vores naboer – alt efter hvordan vi ser på dem. Hvordan forholder vi os til vores naboer? Hvordan undgår vi konflikter og krig med vores naboer? Og skal vi partout være venner med dem?

Medvirkende: Mie Marcussen, ekstern lektor i konfliktmægling og forhandling ved Syddansk Universitet og Københavns Universitet. Anja Jørgensen, professor i bysociologi ved Aalborg Universitet.

 

12. juli 2021
”Vrede og frustration”. I denne udgave af Morgenmenneske er emnet ”Vrede og frustration”. Corona, nedlukninger, aflivning af mink, restriktioner af vores frihed, MeToo, Black Lives Matter, Men in Black, QAnon, fake news og stormen på Kongressen i USA. Det seneste år har budt på masser af vrede og frustration – og udlevelsen af denne. Hvorfor bliver vi mennesker vrede? Er der forskel på vrede og frustration? Er der overhovedet noget godt ved at føle sig vred eller frustreret? Og hvordan udlever vi vores vrede og frustrationer på den mest konstruktive måde?

Medvirkende: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og PhD fellow på Aarhus Universitet. Christian Mogensen, foredragsholder og specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik.

10. juli 2021
”Klip fra uge 27”. Et genlyt med nogle af de indsigter, inspirationer og input som den forgangne uge har budt på i Morgenmenneske. Hør uddrag fra programmerne om følgende emner: "Retsfølelse", "At give og modtage gaver", "Døden", ”Forbilleder og idoldyrkelse” og "At vinde og tabe".

Medvirkende: Jesper Ryberg. Anders Klostergaard Petersen. Sasja Emilie Stopa. Anders Petersen. Tobias Hjertmann Laursen. Stig ”CS” Nielsen. Anders Fogh Jensen.

 

9. juli 2021
”At vinde og tabe?”. 2021 har allerede budt på VM i håndbold, Tour de France og EM i fodbold, og inden vi får set os om er det tid til både OL og dansk kommunalvalg. Vi er konfronteret med masser af muligheder for at se os selv som vindere eller tabere i år – både i sport og indenfor politik. Desuden bliver gennemførelsen af vacciner, restriktioner og nedlukninger i sig selv af nogle oplevet som en kamp, der kan vindes eller tabes. Hvordan har vi det med at vinde og tabe? I sport – og i livet? Skal man lade sine børn vinde, når man spiller backgammon? Og findes vinder- og tabermentalitet?

Medvirkende: Anders Fogh Jensen, filosof, forfatter og foredragsholder. Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder.

 

8. juli 2021
”Døden - hvad kan vi bruge den til?”. Vi var samlet for at lege, holde fest og forsøge at gøre en god figur til EM i fodbold. Men pludselig blev vi konfronteret med en af livets realiteter: Døden. Christian Eriksens hjertestop fik os alle til at gå i chok. Aftalen var ellers fest, leg og glæde, men nu blev vi under en fodboldkamp nødsaget til at forholde os til, at vores fysiske liv ender en dag – og at vi aldrig kan vide hvornår, hvor eller hvordan. Ligesom livet sker for os, gør døden det samme. Hvad kan vi egentlig bruge døden til? Hvordan bør vi forholde os til den? Og er døden en bekræftelse på livet, eller en påmindelse om, at det hele kan være lige meget?

Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, postdoc ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Anders Petersen, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

 

7. juli 2021
”At give og modtage gaver”.
De fleste elsker at få gaver, og nogle påstår sågar at de bedre kan lide at give gaver end at få dem. Tidligere ved EM-slutrunden kom en række politikere pludselig i mediernes og befolkningens søgelys, da politikerne tilsyneladende havde fået billetter til EM-kampene som gaver af en række virksomheder – fra bilmærker til bryggerier. Hvorfor giver vi mennesker hinanden gaver? Er det blot for at glæde hinanden eller fordi vi forventer at få noget igen? Og er gavegivning et grundlæggende menneskeligt behov eller noget kulturelt?

Medvirkende: Anders Klostergaard Petersen, lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.

 

6. juli 2021
”Retsfølelse”
. Inden længe går rigsretssagen mod Inger Støjberg i gang, og næsten uanset hvordan den sag falder ud, vil nogle mene, at det er retfærdig og andre mene, at det uretfærdigt og politiks motiveret. Er der forskel på retfærdighed og retsfølelse? Hvordan sikrer vi, at domme føles retfærdige og giver os en god retsfølelse? Og hvorfor er så mange politikere fortalere for hårdere straffe?

Medvirkende: Jesper Ryberg, professor i etik og retsfilosofi ved Roskilde Universitet.

 

5. juli 2021
”Forbilleder og idoldyrkelse”
. Mennesket har tydeligvis en tendens til at højne nogle mennesker til idoler og forbilleder. Denne sommer har vi allerede skulle forholde os til fodboldhelte og forbilleder, der viste rygrad og tog handling i situationen, da Christian Eriksen fik hjertestop. Hvorfor har vi brug for idoler og forbilleder? Hvad skal vi bruge dem til? Og hvad gør vi, når forbillederne pludselig svigter os og viser sig at være ligeså fejlbarlige som alle os andre?

Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole. Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder.

 

3. juli 2021
"Klip fra uge 26" Et genlyt med nogle af de indsigter, inspirationer og input som den forgangne uge har budt på i Morgenmenneske. Hør uddrag fra programmerne om følgende emner: "Lærer vi af historien?", "Modig eller kujon", "DM i folkelighed" og "Tvang versus frivillighed".

Medvirkende: Dennis Nørmark. Rasmus Dahlberg. Henrik Høgh-Olesen. Finn Janning. Mette Højen. Mads Kæmsgaard Eberholst. Anders Fogh Jensen. Stig "CS" Nielsen.

 

2. juli 2021
”Tvang versus frivillighed”. Alle danskere bliver tilbudt vaccination mod Covid-19, men det er frivilligt, om du vil tage imod vaccinen eller ej. Omvendt var du indtil for nyligt tvunget til at bære mundbind, hvis du skulle med bussen eller købe en liter mælk. Sammen med vores gæster går vi derfor på opdagelse i fænomenerne tvang og frivillig og undersøger, om tvang nogle gange er nødvendig. Hvordan reagerer vi mennesker på tvang og frivillighed? Hvad skal være tvang, og hvad skal være frivilligt? Og kan frivillighed gøre, at ingen gør noget?

Medvirkende: Anders Fogh Jensen, filosof, forfatter og foredragsholder samt Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder.

 

1. juli 2021
Lærer vi af historien?”. Man kan argumentere for, at vi mennesker intet lærer af historien over tid. For 100 år siden rasede Den spanske syge i en pandemi, der på mange måder ligner den pandemi, vi har i dag. På trods af den læring virker vi og verden til at have været totalt uforberedte på corona. Vi havde endda fået flere forvarsler med SARS, svineinfluenza og MERS - alle sygdomme der er kommet indenfor de seneste tyve år og som er i familie med coronavirussen. Lærer verden faktisk af historien? Er vi mennesker generelt kortsigtede eller langsigtede? Og vil verden om 100 år huske denne pandemi og have lært noget af den?

Medvirkende: Rasmus Dahlberg, historiker, forfatter, PhD i katastrofer og adjunkt på Forsvarsakademiet samt Dennis Nørmark, antropolog, forfatter og senior adviser og head of learning i virksomheden Voluntas.

 

30. juni 2021
Sladder, bagtaleri og rygter”. Det evigt aktuelle emne. Og det tyder på, at corona ikke har lagt en dæmper på vores nysgerrighed, når det kommer til, hvad de kendte og kongelige bedriver tiden med – og ikke mindst hvem de bedriver den med.. Hvorfor sladrer vi mennesker? Er der noget om, at rygter altid har et anstrøg af sandhed? Og kan sladder egentlig være gavnligt?

Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på Copenhagen Business School samt Morten Frederiksen, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

 

29. juni 2021
DM i folkelighed”. I foråret og forsommeren opstod der nærmest et Danmarksmesterskab i folkelighed blandt politikerne på Christiansborg via de sociale medier. Makrelmadder, hundehvalpe, heste og vinduespudsning. Gør det, at vi kan følge med i politikernes privatliv, sociale herkomst og geografiske oprindelse, en forskel i forhold til, hvor vi sætter vores kryds i stemmeboksen? Har den måde politikerne iscenesætter sig selv på forandret sig? Og hvorfor er denne stræben efter folkelighed overhovedet opstået?

Medvirkende: Mette Højen, erhvervsretoriker, foredragsholder og underviser samt Mads Kæmsgaard Eberholst, journalist, medieforsker og studielektor ved Roskilde Universitet.

 

28. juni 2021
Modig eller kujon?”. Vaccinen mod Covid-19 er frivillig, og i denne tid skal vi alle forholde os til, om vi vil have den eller ej. Nogle tænker uden ængstelse ”ja”, andre tænker ”måske” og andre igen tænker ”nej tak”. Kræver det mod at sige ”ja” til vaccinen, til livet, til kærligheden, til konfrontationen og til regeringens sundhedsanbefalinger? Kræver det mod at sige ”nej”? Eller er det kujonagtigt? Hvad er mod? Hvad betyder det at være en kujon? Og er man i virkeligheden en kylling, hvis man ikke tør tage fat om et stødhegn med de bare næver?

Medvirkende: Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet og Finn Janning, PhD i filosofi, debattør og forfatter.

 

5. Juni 2021
Vi går på efterforskning i emnet bødler og ofre. Coronakrisen har i den grad gjort det tydeligt, at mange oplever sig som ofre for regeringen, Mette Frederiksen, loven og Sundhedsstyrelsen. Hvem der er offer og hvem der er bøddel er et evigt aktuelt emne internationalt, nationalt, regionalt og i vores relation med hinanden. Hvad er offermentalitet? Og er det lig med krænkelsesparat? Hvem bliver bøddel? Hvem bliver offer, og er det en statisk tilstand? Findes der en måde, hvorpå vi kan undgå at ende med at føle os som ofre eller blive oplevet som bødler?

Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på Copenhagen Business School.

 

24. Maj 2021
Emne: Misundelse og jalousi. Hvilke butikker må åbne? Og hvilke må ikke? Hvem må rejse – og hvorhen og hvorfor? Der har været rigeligt at være misundelig og jaloux over, mens Danmark har været lukket ned. Hvorfor føler vi jalousi og misundelse? Hvad er forskellen på de to følelser? Hvad kan vi gøre, når vi føler misundelse eller jalousi? Og er det udpræget negative følelser?

Medvirkende: Katrine Sværke, selvstændig rådgiver, terapeut og psykolog med speciale i neuropsykologi. Anders Fogh Jensen, filosof, forfatter og foredragsholder.

 

22. Maj 2021
Emne: Flokken overfor individet. Corona har i den grad skilt os op i grupper: for og imod mundbind, for og imod coronatests og for og imod coronapas. Er vi mennesker flokdyr eller ensomme ulve? Er flertallet klogere end individet? Og hvad kan vi i dag lære af fortidens socialpsykologiske forsøg?

Medvirkende: Henrik Tingleff, psykolog, foredragsholder, radiovært og forfatter.

 

13. maj 2021
Emne: Social vs. digital. Coronaen har gjort os fortrolige med virtuelle møder og hjemmeundervisning. Og familiefesterne og fredagsbarerne er blevet overført til internettet, hvor vi så har siddet med hver vores lunkne øl og forsøgt at hygge os sammen hver for sig.. Hvordan påvirkes vores relationer af at de bliver mere digitale? Er der forskel på en Facebook-ven og en ven man kan møde fysisk? Og er indlæring og møder anderledes, når det hele foregår digitalt?
Medvirkende: Christian Mogensen, foredragsholder og specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik. Jonas Holst, idehistoriker, filosof og underviser på San Jorge Universitet i Zaragoza.

 

30. april 2021
Emne:
Censur, udelukkelse og ytringsfrihed! Donald Trump er blevet udelukket fra Twitter. Youtube og Facebook har stort set lukket alle kanaler, der taler om QAnon. Og vores tid vrimler med direkte og indirekte censur og mere eller mindre bevidst begrænsning af ytringsfriheden med den skjulte trussel at blive udelukket af fælleskabet. Er ytringsfriheden en menneskeret og/eller et menneskeligt behov? Medvirkende: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og PhD fellow på Aarhus Universitet.

 

 

5. April 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet demonstrationer og protester. I 2021 har vi set Men In Black-demonstrationer mod coronanedlukningerne, stormen på Capitol Hill i USA og danskere der dagligt står foran Christiansborg og slår på gryder og pander. Hvorfor demonstrerer og protesterer vi? Kan man protestere og demonstrere sig til det modsatte af, hvad man vil opnår? Og gør det overhovedet nogen forskel? Medvirkende: Maria Ovesen, ph.d. i socialpsykologi. Lasse Lindekilde, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

 

2. April 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet magt og magtkampe. Forsøger regeringen at få fuldkommen magt over, hvordan vi lever med coronakrisen som undskyldning? Hvad gør magt ved os? Hvordan skal vi forholde os til, at nogen bestemmer over os? Og er magt bare et andet ord for at få sin vilje igennem?
Medvirkende: Pia Lauritzen, filosof, forfatter og grundlægger af virksomheden Qvest. Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet.

 

1. April 2021
Emne:  Emnet er fælleskabet – og at melde sig ud af det. Aldrig har været så mange løsgængere i folketinget som nu, Storbritannien forlod EU ved årsskiftet og vi melder os ud af nogle fællesskaber alene ved at have en holdning til corona, mundbind og nedlukninger. Hvad kan vi lære af at være en del af en gruppe, og hvad kan vi lære af at stå alene?
Medvirkende: Helene Helboe Pedersen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

 

31. Marts 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet tab og gevinster. Hvorfor er mange frisører imod at lære deres kunder at klippe sig selv? Hvordan forholder vi os til coronakrisens økonomiske og menneskelige tab... og gevinster? Og hvordan oplever vi mennesker tab i forhold til gevinst? Medvirkende: Sally Khallash, ekspert i adfærdsøkonomi og ledelsers beslutninger samt grundlægger af virksomheden Behavioural Strategy. Kasper Kold, psykolog med fokus på ledelse og HR management og ejer af virksomheden Kasper Kold Business Psychology.

 

30. Marts 2021
Emne: Programmets emner er fordømmelse. 2021 startede med en klar fordømmelse af de der på de social medier viste, at de var rejst til Dubai eller Mexico for at holde ferie og feste. Og under coronakrisen (for)dømme vi hinanden baseret på, om vi går med eller uden mundbind og vores holdninger til nedlukningen af samfundet. Er vi mennesker af natur fordømmende? Og hvad sker der inde i os, når vi fordømmer dem der tager til Dubai og holder ferie eller nægter at gå med mundbind? Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, videnskabelig assistent hos Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet. Charlotte Risbjerg, ekspert i mediation og konfliktløsning og ejer af virksomheden RisbjergRelation.

 

29. Marts 2021
Emne: I denne udgave af Morgenmenneske er emnet fortællinger, vinkling og kritisk tænkning. Gør det noget forskel hvordan man vinkler en historie? Hvad er en offerhistorie og er den bedre end en vinderhistorie? Og hvad er kritisk tænkning, og kan det hjælpe os med at navigere i nyhedsstrømmen?
Medvirkende: Mette Mørk, journalist, forfatter, underviser og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole – DMJX. Mattias Andersson, idehistoriker og chefkonsulent ved DTU Wind Energy.

 

2020 i tilbageblik 24 december 2020 - 1. Januar 2021.

Ingen kan gå tilbage og lave en helt ny start, men alle kan starte nu og lave en helt ny slutning. 2020 var et år med masser af udfordringer, kriser og problemer for verden, Danmark og personligt for de fleste af os. At starte 2020 forfra er umuligt, men hvad kan vi lære af 2020 der vil gøre slutningen bedre end starten.

Over 7 programmer går vi sammen på efterforskning i nogle af de ting 2020 gav os af udfordringer, gaver og indsigter. Hvad kan alt det der skete i 2020 fortælle os om os selv, adfærd, psykologi og verden.

Programmer:

Program 7 -  1/1 2021
Emne: Morgenmenneske undersøger begreberne helte, skurke, empati og sympati. 2020 har budt på en masse helte og skurke. Er Mette Frederiksen egentlig en helt eller en skurk? Er sundhedspersonalet helte eller passer de bare deres arbejde? Og kan man have sympati med en skurk? Medvirkende: Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

Program 6 -  31/12 2020
Emne: Vi ser nærmere på krænkelser, sexisme og strukturel racisme. 2020 har været fuld af krænkelser og krænkede, og det har i den grad været på dagsordenen både herhjemme og i resten af verden. Derfor undersøger Morgenmenneske, hvorfor vi mennesker krænker hinanden og hvordan vi egentlig undgår at krænke andre med vores ord, meninger og berøringer. Medvirkende: Jon Sigurd Wegener, hjerneforsker, foredragsholder og ekstern lektor på CBS.

Program 5 -  30/12 2020
Emne:
Programmet ser i denne udsendelse på emnet forandringer og nye vaner. Verden er i den grad forandret i forhold til samme tid sidste år, og stort set samtlige danskere har været nødsaget til at omstille sig og finde nye vaner og rutiner. Er forandring godt eller dårligt? Hvordan har nedlukning påvirket vores privatliv og den måde, vi arbejder på? Hvordan reagerer vi mennesker på forandring? Og kan man egentlig kede sig ihjel? Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker og chefkonsulent ved DTU Wind Energy. Einar Baldursson, lektor i Arbejds-og Organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

Program 4 -  29/12 2020
Emne:
Morgenmenneske undersøger hvad der skaber tillid – og ikke mindst mistillid. Har vi tillid til, at Covid-19 er mere end bare en influenza? Kan vi stole på regeringen? Kan vi stole på en vaccine? Kan vi stole på valgresultatet i USA? Og kan vi overhovedet stole på hinanden? Medvirkende: Sasja Emilie Stopa, videnskabelig assistent ved Center for Grundtvigforskning, Aarhus Universitet. Morten Frederiksen, lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet.

Program 3 -  28/12 2020
Emne:
Morgenmenneske går på opdagelse i fake news, konspirationsteorier og det post-faktuelle samfund. Har vi mennesker en indbygget fejl i den måde, vi bearbejder information på? Findes der forskellige former for sandheder? Og er det dem, der råber højest, der får ret? Medvirkende: Theiss Bendixen, psykolog, forfatter og ph.d. fellow på Aarhus Universitet. Jon Sigurd Wegener, hjerneforsker, foredragsholder og ekstern lektor på CBS.

Program 2 -  25/12 2020
Emne:
Morgenmenneske ser på emnet ledelse i krisetider. Kriser var der nok af i 2020, men hvad er god ledelse i svære tider? Hvordan leder man et land i en pandemi? Og hvad kendetegner egentlig en god leder? Medvirkende: Pia Lauritzen, filosof, forfatter og grundlægger af virksomheden Qvest. Mette Højen, ledelsesrådgiver og erhvervsretoriker.

Program 1 -  24/12 2020
Emne:
Morgenmenneske ser på nationalisme og fællesskab. Storbritannien vil ud af EU. Trump sætter USA først. Og alle vil gerne forrest i køen til corona-vaccinen. Er der en tendens til, at vi både åbner og lukker os om os selv – sammen og hver for sig? Medvirkende: Stig ”CS” Nielsen, musiker, sangskriver og foredragsholder. Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole.

 

Sommeren 2020:
30 udsendelser hen over sommeren 2020. Alle programmerne starter med 25 minutters radioforedrag med MenneskeKenderen Tony Evald Clausen og afsluttes med 26 minutters samtale med et klogt og indsigtsfuldt mennesket, der giver dagens emne en anden vinkel.

Emne: Om tilbagetrækninger og at træde tilbage. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om vejret og dets påvirkning af vores psyke. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om tyveri og vores opfattelse af det at stjæle. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

 

Emne: Om hjælpsomhed. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder: 

 

Emne: Om forbud og anbefalinger. Medvirkende: Stig Nielsen, musiker og foredragsholder:

 

Emne: Om konspirationsteorier. Medvirkende: Kasper Grotle Rasmussen, lektor ved Syddansk Universitet:

 

Emne: Om minder og vores historie. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om uddannelse, karakterer og succes. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om tatoveringer, indtryk og curlingforældre. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om tilvalg, fravalg, penge og lykke. Medvirkende: Mattias Andersson, idehistoriker:

 

Emne: Om at spare penge. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om venskaber og alliancer. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om forhandlinger. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om klager og at beklage sig. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om at vinde og at tabe. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS:

 

Emne: Om ventetid, uvished og pauser. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om parforhold, kærlighed og det at være sammen. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om fejl og hvad vi kan lære af dem. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om hvorfor vi straffer - og om det virker. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om minder og hukommelse. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om tillid og naivitet. Medvirkende: Tobias Hjertmann Laursen, filosof og underviser på Testrup Højskole:

 

Emne: Om tilgivelse. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om selvtillid, selvbillede og selvværd. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om hvordan vi opfatter symboler, og hvordan vores opfattelse af symboler kan ændre sig over tid. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov, filosof og forfatter:

 

Emne: Om frihed. Medvirkende: Christoffer Boserup Skov:

 

Emne: Om hvad ensomhed og isolation gør ved os. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om grådighed og grupper. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvordan vi reagerer på arbejdsløshed, og hvad vi også mister, når vi mister vores arbejde. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvorfor vi maler graffiti. Medvirkende: Lene Christensen, adfærdsbiolog:

 

Emne: Om hvorfor vi klikker på hackernes og svindlernes links og hjemmesider. Medvirkende: Jon Wegener, hjerneforsker og ekstern lektor på CBS: